Försäkring Drönare

Vad är drönare?

Under det senaste decenniet har vi sett fler drönare ta sig ut i luften – från leksaks quadcopters till stora industriella drönare – och dessa förändrar många aspekter av livet, från sport och underhållning till säkerhetskontroller och leveranser.

Budfirma med stora namn använder nu fjärrflygplan för att leverera varor, bröllop filmas ofta med kameradronar och obemannade flygbilar (UAV) håller koll på boskap och grödor över hela landet.

Förutom att filma sportevenemang kan drönare användas i själva sporten. Du kan till exempel tävla genom banor med ett headset från första person som effektivt placerar dig inuti ”cockpit” – ungefär som ett dataspel.

Att flyga genom luften med en fågelperspektiv på världen hade faktiskt bara varit för fjärrkontrollentusiaster för några år sedan, men nu kan alla som har medel för att köpa en drönare och en kamera bli involverade.

Medan de långtgående konsekvenserna och tillämpningarna av dronanvändning ännu inte ska ses, har framtiden mycket lovande. Till exempel drönare som transporterar medicinsk utrustning till avlägsna regioner eller fungerar som wifi-hotspots för räddningstjänster i katastrofzoner.

Hur drönare kan förändra våra liv i framtiden

Vilka är lagarna när du flyger med drönare?

Sedan 2010, när de flög ut på marknaden, har drönare snabbt ökat i popularitet, och lagarna som rör flygning av obemannade båtar har utarbetats för att hålla jämna steg med efterfrågan. Ändå vet en hel del människor fortfarande inte om denna lagstiftning.

Om du använder en drönare i kommersiell mening måste du klara ett test för att bevisa att du har den skicklighet som krävs för att styra ett tyngre fartyg (över 2 kg) eller använda en kameradron.

Alla hantverk över 250 gram måste registreras och alla som använder en måste ha klarat ett kompetensprov.

Regeringen tittar också på att skapa ”geo-fäktning” runt flygresor, till exempel flygplatser eller fängelser. Detta skulle se drönare förprogrammerade att inte flyga in i dessa zoner.

Den som fångas och flyger en drönare farligt eller hänsynslöst får upp till fem års fängelse och en obegränsad böter. Dessa påföljder har lett till en ökning av nästan missningar med kommersiella flygplan.

Reglerna gäller alla typer av drönare, från julklappar till de större kommersiella som används av företag som Amazon.

Typer av drönare

Types of drones

  • Plan-drone : Denna fast-wing drone har ett längre räckvidd och fungerar mer som ett fjärrstyrt plan än en drone. Lanseringen och landningen behöver mycket mer utrymme än en rotordron, och de kan inte flyta.
  • Helikopter drone : en miniatyr helikopter , har detta drönare en enda rötor ovanpå och en stjärtrotor för styrning. De är svåra att flyga och kan vara ganska farliga eftersom knivarna kan orsaka mycket mer skada.
  • Racing drone : vanligtvis en lätt version av antingen fyrhjuling eller hexacopter, racing drone är byggd för hastighet – de kan nå 50-60 mph.
  • Quadcopter drone : lätt att flyga och mycket stabil, quadcopters är också oftast det billigaste alternativet eftersom de är ganska lätta att göra med hållbara material.
  • Hexacopter drone : liknar quadcopter men med sex rotorer, vilket ger kraftigare maskiner som kan bära mer vikt. Men de kostar mer att producera och kan vara dyra för en hobbyist.
  • Octocopter drone : åtta rotorer betyder mer kraft och manövrerbarhet än andra drönare, och de kan bära en stor nyttolast. Men det betyder också en stor prisökning, och de har låg batteritid.

Behöver du drönarförsäkring?

Tekniskt sett måste alla med en drönare ha en personlig ansvarsförsäkring, så om din drönare kraschar in i någons hus eller i en folkmassa, har du skydd om ett framgångsrikt görs mot dig.

Men det är inte många som har detta eller inte är medvetna om dess nödvändighet – men om du kan föreställa dig att en vikt på 10 kg faller 200 meter eller mer ut ur himlen, skulle den skada den kan orsaka vara katastrofal.

Även de bästa piloterna i världen gör misstag, eller ett felaktigt batteri eller rotorblad kan få din drönare att krascha och du kan behöva betala tusentals pund.

Din drönare i sig kan täckas för skada eller stöld av din hemförsäkring, men det är värt att kolla in det finstilta snarare än att anta att du är täckt. Många företag har nu tagit bort drönare från sina hemförsäkringar eller uteslutit skador orsakade av drönare.

Drone för försäkring – Specialist

För att försäkra en drönare behöver du vanligtvis söka specialistförsäkring för obemannade fordon. Dessa företag försäkrar själva drönaren för skada, stöld eller förlust plus ansvarsförsäkring. Så om du skulle krascha in i ett hus eller värre, skulle du täckas för skador och juridiska kostnader.

Dessa policyer är vanligtvis ganska dyra, eftersom de riktar sig till den mer professionella drönoperatören – med dyra kameror och annan ansluten utrustning – så det kan vara värt att titta på andra alternativ.

Droner är här för att stanna, så om du har en är det bäst att se till att din är täckt.